kolmapäev, 26. aprill 2017

Kaugtöö või töötegemine "maal" on ainult töö arvuti taga?

Kas kaugtöö või töötamine maakohas tähendab tõesti ainult tööd arvuti taga ja muid tööviise siin ilmas enam polegi? Selline piiratud mõtlemine paneb ikka väga imestama. 

Uudis on see, et maal (väljaspool suuremaid linnu, mida Eestis muidugi polegi, aga noh, kõik kohad väljaspool Tallinna on ju maakohad, sh Tartu) tehakse igasuguseid töid ja mitte ainult põllumajanduslikke ja metsandustöid. Ameteid on väga erinevaid. Suur osa neid vajab vähest arvutikasutamist. Ometi on kõik n-ö maale elama või kaugtööd tegema kutsuvad reklaamid sellised, kus inimene istub kas ruumis või kuskil metsas villasokkides arvuti taga. Kas tõesti nii piiratud ongi arusaam tööst tänapäeva Eestis?


Isegi minu töö ei käi ainult arvuti taga. Suurema osa mu tööst hõlmab hoopis telefoni otsas rippumine (mõnikord tundide kaupa telefonikõnesid päevas), allikatega kohtumine, autoroolis istumine jms. Artikli valmistamisel on teksti kirjapanek arvuti taga lõpuks üllatavalt väike, kuigi mitte marginaalne osa tööst. Mõni lühem lugu saab kirja pandud lausa tahvelarvuti abil. Mõnikord ei ava ma arvutit mitu päeva, reisidele või mitmeks päevaks mõnda teise Eesti kohta sõites ei tassi seda ammu enam kaasa. Tahvelarvutiga või nutitelefoniga saab ju kõik asjad ära aetud, eriti aga infootsingud. Internet, sotsiaalmeedia jms on tänapäeval inimeste elu oluline osa, aga mitte enam selline aparaat nagu arvuti.

Ameteid on ilmas nii palju, neid saab harrastada nii linnas kui ka maal. Paljude inimeste töö on selline, et nad ei pääse töö ajal üldse arvuti taha, isegi mitte Facebooki tšekkama. Riigiametnik istub tõesti suurema osa ajast arvuti taga, kui tal muud targemat teha pole. Aga asjalik ja reaalselt tööd tegev riigiametnik ka ei pääse kogu aeg arvuti taha.

Seega teen suure aplausi inimesele, kes esimesena suudab maale elama või kaugtööd tegema kutsuva või muu sarnase kampaania teha nii, et visuaalis pole näha arvutit.

Kommentaare ei ole: