reede, 3. juuli 2009

"Puhastuse" ja "La mala vida..." sarnasused

Sofi Oksaneni Eesti ajaloo ainetel põhinev romaan "Puhastus" on tuttav juba paljudele, ent Võrumaal Antslas sündinud ja praegu Hispaanias elava Jan Beltráni (varjunimi) tõsieluromaan "La mala vida ehk neetud elu" ilmselt veel mitte, sest raamat jõudis alles hiljaaegu müügile ja pole veel palju vastukaja jõudnud saada. Olgu öeldud, et tegu on minu teada esimese eesti autori teosega, kus nii põhjalikult homoseksuaalide elu kajastatakse. Mul õnnestus see raamat otse autorilt ja toimetaja Oliverilt otse oma postkasti saada, on juba läbi loetud ning soovitan julgelt ka teistele. "La mala vidast..." tuleb mu blogis veel põhjalikumalt juttu, kuid nende kahe raamatu peale mõtlema hakates leidsin neis üksjagu sarnasusi:
1. Mõlema autoriteks on Eesti juurtega inimesed, kuid mõlemad elavad välismaal. Tekib küsimus, kas inimene peabki elama väljaspool Eestit selleks, et hea raamat sünniks. (Soovitage algusest lõpuni huvitavaid eesti autorite raamatuid! - mõningaid tean muidugi ka ise.)
2. Mõlemad raamatud on algusest lõpuni kaasa haaravad, igavaid momente peaaegu et ei tekigi. 
3. Mõlema lõpp läheb eriti "kuumaks" ning finaalis tabab mõningaid tegelasi ootamatult surm. Kuigi mõned tegelased kannatavad ebaõiglase ülekohtu all, lõpetavad head hästi ja pahad halvasti.
4. Mõlemad raamatud on ladusa keelega ning täis värvikaid väljendeid. Mõlemas leidub ka palju roppusi (mõlemad sisaldavad ka seksuaalstseene). 
5. Mõlemad käsitlevad aegu Eesti ajaloos.
6. Mõlemas romaanis on ka kohad, mis pisarad välja meelitavad. Ning mõlemast saame lugeda, kui ebaõiglaselt võib kohelda inimest a) oma lähedane sugulane, b) valitsev võim.
7. Mõlemat raamatut julgen soojalt soovitada. Kes soovib, saab minu käest laenata.

2 kommentaari:

Offf ütles ...

Noh viimasema aja lugemiskõlvulsi eesti raamatuid... ega neid palju pole, aga kui mõtlema hakata, siis viimase 10 aasta peale ehk:
Sass Henno: "Mina olin siin"
A. Kivirähk: "Mees kes teadis ussisõnu"
M. Raud: "Musta pori näkku"
Tarmo Teder(?) "Onanistid"

No oma tubli 3 tk. tuleb ära, päris hea tulemus.

Unknown ütles ...

Täitsa nõus! Mõlemad loetud ja tõtt öelda oli La mala vida ehk neetud elu minu jaoks väga meeldiv üllatus. Tõeliselt hea romaan.
Lisaksin veel, et ilukirjandusega meil Eestis on üldse kehvad lood. Mingi elulooraamatute haige buum on pead tõstnud... Täielik kommerts.