esmaspäev, 19. november 2007

Kuidas kududa sõrmikuid?

Hakkasin omale triibulisest Seitsmest Vennast juba enam kui kuu aega tagasi sõrmikuid kuduma, kuid valmis pole nad siiani. Labakinnast on ülimalt lihtne teha, kuid sõrmikutega oleks vaja juba lisateadmisi.
Laenasin raamatukogust väljaande "Kindad" (Liivia Kivilo 1992). Peab ütlema, et selle raamatu järgi on võimalik kudutööd teha sellel, kes seda oskab, küll aga mitte sellel, kes kunagi varem seda teinud pole.
Jäin toppama sõrmede tegemise juurde. Kõigele muule sain pihta, kuid mitte sellele, et KUIDAS sõrmede vahel neid lisasilmuseid luua. Sellest pole mitte ühtegi sõna, kuid seda võib ju teha väga mitmel moel. Igal juhul nii nagu mina tegin, nii eriti ilus ei jää. Niisiis, kas keegi oskab nõu anda, kuidas, millest ja täpsemalt kuhu kohta need lisasilmused tuleb luua, kui sõrme tegema hakata?
Ette tänades!

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Oletan, et alustad sõrmede kudumist nimetissõrmest? See tähendab, et nö "välisküljel" on silmused olemas. Lisasilmused, et ring ümber sõrme täis oleks, tuleb luua lisavardale. Soovitan proovida kõige algelisemat silmuste loomise viisi: teed vardale aasa ja jätad otsa lühikeseks. Siis tõmbad lõnga vasakusse kätte pingesse ja teed pöidla ümber silmuse. Asetad silmuse vardale ja tõmbad eelmise kõrvale. Kudumise entsüklopeedias, lk 17 on suisa pilt.
Umbes neljandal real proovid, kas sõrm on sulle paras ja kahandad laiuse ülejäägi ära.
Järgmise sõrme jaoks võtad osad silmused eelmise sõrme esimesest reast (kinda küljest muidugi ka) ja teisele poole lood jälle juurde.

Elina A. ütles ...

Raamatu "Kindad" järgi alustasin sõrmede kudumist väikesest sõrmest, kuna see asub kõige madalamal ning pärast väikese sõrme tegemist tuleb raamatu järgi veel mõned read kududa, enne kui järgmine sõrm käsile võtta. Kudumise entsüklopeedia on mul täitsa olemas, aga kahjuks praegu välja laenatud. :-)
Aga nüüd ma arvatavasti tean, kuidas edasi tegutseda.

krista ütles ...

hilja küll,aga igaks juhuks lisan õpetuse, mille järgi mina sõrmede kudumisega hakkama sain: http://kasitood.trsm.pri.ee/index.php?id=72&keel=ee

Viimati oli mul varraste peal 48 silma (oli keskmisest jämedam lõng), need jagasin:
nimetissõrm (8s+7s)+3lisasilma=18s
keskmine sõrm (6s+6s)+2*3lisasilma=18s
sõrmusesõrm (6s+6s)+2*3lisasilma=18s
väike ats (4s+5s)+3lisasilma+2 igaks juhuks juurde kootud silma=14s

Tulemus sai korrapärane.