pühapäev, 27. jaanuar 2008

Minu keraamika vol 2

Nüüdseks olen Aivar Rumvolti - Eesti esikolmikusse kuuluva tarbekeraamiku - juures keraamikaringis käinud 4,5 kuud. Kui kellelgi peaks tekkima küsimus, et Rumvolt, kes see veel on ja kas tõesti üks esikeraamikuid, siis mõelge järele, kui palju keraamikuid te üldse teate. Pean tunnistama, et mina küll tegelikult ei tea. Meenub nimi Piret Veski, aga ma ei hakka praegu internetiavarustes surfama, et kindlaks teha, kas Veski on keraamik või mitte.
Aivar Rumvolt väärib kõikvõimalikke kiidusõnu. Niivõrd tasakaalukat inimest pole varem kohanud, seda just õpetajate ja kunstnike hulgas. Ta on igal hetkel nõus appi tulema, kuid alati laseb inimesel teha, mida ise tahab.
Eks need minu tööd siin ole ikka parajalt lopergused ja saamatud. Päriselus need konarused tegelikult välja ei paistagi, nii et täitsa kasutatavad asjad.

Kalakujuline vaagen. Kolmel jalal, punane savi, glasuuritud. Olgu öeldud, et kõik glasuurid on Rumvoldil ise looduslikest materjalidest valmistatud (üks tähtis komponent glasuuris on tuhk) ja kõik need nõud on nõudepesumasinas pestavad. Seegi kala siin on juba kenasti nõudepesumasinast läbi käinud. Saba juurde on mõra tekkinud põletusahjus.


Kauss ümmargustest lappidest. Punane savi, glasuuritud. See kauss mulle ei meeldi, glasuur on valet värvi.



Punasest savist vaagen. Teistel tulid need ilusamad välja. Oleks pidanud rohkem glasuuri maha hõõruma enne ahju panekut.




Kruus, valgest savist, angoobitud, läbipaistva glasuuriga glasuuritud. Päriselus näeb see kruus väga kihvt välja. Esiosasse moodustunud kohviuba tekkis sinna kruusi lappimise käigus. Kruuse ma väga palju teinud ei olegi, sest nendega ei ole suurt midagi peale hakata, kodukappidesse lihtsalt praegustele uusi juurde ei mahu.


Vaas ussikestest. Punane savi, glasuuritud. Kõik need ussikesed on ükshaaval kokku liimitud. Mulle tuli üllatuseks, et savi ei mätsita niisama kokku, vaid iga detail tuleb külge liimida. Liimiks on väga vedel savi. Ja enne liimimist tuleb kokkupuutuvad pinnad noaga üht- ja teistpidi diagonaalis karestada - see võtab üksjagu aega. Kahjuks selgus, et see vaas laseb läbi ja praod on just allpool. Kuid abi peaks olema sellest, kui lasta mingit superliimi pragudesse.



Vaagen, punane savi, glasuuritud, kolmel jalal. Päriselus näeb stiilne välja.

Kolm punasest savist kruusi. Ei ole mõeldud komplektina, vaid kingituseks kolmele erinevale inimesele.

Purk. Käsitsi pallist voolitud. Kaas ikka eriti hästi peale küll ei sobitu, eks ole.


Teekann valgest savist, glasuuritud. Oh, selle kannuga oli ikka parasjagu tegemist, aga seda ei hakka enam meenutama.

Kauss punasest savist, glasuuritud.
See lill sobib sellesse kaussi väga hästi, päriselus näeb hulka parem välja. Mulle väga meeldib see pruun piparkoogivärvi glasuur.

1 kommentaar:

Merle ütles ...

vau, kui ilusad asjad!