reede, 1. juuni 2007

Kui inimene ei saa õhtul kella 20ks alkoholi ostetud...


... siis tasuks vist pöörduda mingisuguse meditsiiniasutuse poole. Kui inimene pole võimeline 12 tunni jooksul päevas omale alkoholi soetama, siis tuleb tal süüdistada vaid iseennast või otsida tõesti abi psühholoogilt või psühhiaatrilt.
Eks nii nagu teised, nii paistan ka mina taipavat, miks regionaalminister Vallo Reimaa peatas seitsmeks päevaks Harju maavanema Värner Lootsmanni korralduse, mille kohaselt ei tohi Harjumaa kauplused suvel kella 20-8 alkoholi müüa. Surve, surve! Sõitsin just pühapäeval üle pika aja Tartusse sisse Tallinna poolt ja enne EPAt jäi silm pidama A. Le Coqi laol- hiigelkolossil, mille ees oli üle kümne spetsiaalse alkoholi autodelelaadimise ukse. See pilt oli õõvastav. Kui palju siis eestlane jõuab seda alkoholi tarbida, tekib küsimus? Ma saan sellest aru, et mõnele meeldib tõesti naps, aga ma ei saa aru, miks on osad inimesed nõus sellele niivõrd suuri summasid raskelt teenitud raha raiskama. Oma raha eest nõndavõrd ohtralt alkoholi osta on jabur.
Ilmselt ei vali ma mitte kunagi Keskerakonda, Värner Lootsmanni otsust aga tervitan küll. Kes on ehitanud oma äri üles alkoholimüügile, sel soovitaks ümberprofileeruda. Eestis on praegu tööjõupuudus - alkoholimüüjad võiks sujuvalt vabadele töökaohtadele suunata.
Ja muuseas, öisel keelul võib kohati olla hoopis vastupidine efekt: inimesed võivad päeva ajal omale koju rohkem alkoholi varuda, kui nad tegelikult seda õhtul teeksid. Meiegi koju sigines enne aprilli lõpu ja mai alguse alkoholimüügikeeldu säärane kogus õlut, mida me tegelikult eluilmas poleks vajanud, ja mille tarvitamisele seepeale kulus paar nädalat järjest igal õhtul. Kaks pudelit veini seisab siiani kenasti tarvitamata köögikapis.

Pildil kohad ajus, mis on alkoholi poolt kahjustatud.

6 kommentaari:

Elver ütles ...

"Ma saan sellest aru, et mõnele meeldib tõesti naps, aga ma ei saa aru, miks on osad inimesed nõus sellele niivõrd suuri summasid raskelt teenitud raha raiskama. Oma raha eest nõndavõrd ohtralt alkoholi osta on jabur."

Mis see alternatiiv on? Et joome kõik kraanivett? Mingit maitset on joogile vaja ja õlu on tegelikult väga hea maitsega jook. Mullivesi ja tume mullivesi suhkruga on täpselt sama hinnaga ning rikuvad tervist veel rohkem.

"Kui inimene pole võimeline 12 tunni jooksul päevas omale alkoholi soetama, siis tuleb tal süüdistada vaid iseennast või otsida tõesti abi psühholoogilt või psühhiaatrilt."

Mõni inimene on 8-20 tööl. Ah et kes näiteks? Noh, sa kunagi maal oled käinud? Talupidajad on tihti juba päikesetõusu paiku üleval ja leiavad tegevust endale kuni hilisõhtuni.

Ma olen ise 8st 22ni tööpäevi teinud. Ka ajakirjanikuna. Peale sellist päeva tahaks natuke teleka ees õlut juua küll. Äkki ma peaksin Sinult nõu võtma ja oma õllesoovi tõttu psühhiaatri juurde minema.

Elina A. ütles ...

1. Küsimus on kogustes, mitte ühegi muu maitsega jooki ei tarvita mõni inimene nii ohtralt kui alkoholi. Keegi ei tauni ühe-kahe õlle tarvitamist, aga kui kõik nii vähe jooksid, siis alkoholitootjad paneks arvatavasti oma ärid kinni.
2. Maainimestest tean ma palju, sest elan peaaegu maal. Millalgi neil ikka puhkepäev või vaba aeg tekib, kui õllet osta. Pealegi pannakse enamik maapoode kinni juba kell 18 või 19, kõige hiljem kell 20!!!

Anonüümne ütles ...

Segane lugu. Väidad, et kes enne kaheksat varu valmis ei jõua osta on närvihaige?! Samas, see kes rohkem valmis ostab on justkui ka rumal. Samuti ei tauni Sa paari õlle joomist, aga neid ei pruugi ju ka tavaline inimene enne kaheksat saada osta... Nii on ju kellaajaline piirang ikka ka halb?
Iga, öelgem siis sõltuvusega seotud otsus, tuleb ikka täitsa inimese enda seest ja üksi seesugune keeld ei ole tulemuslik. Usun, et pigem on mõju isegi vastupidine. Ja ajakirjanikuna peaksid eriti hästi mõistma sellise keelu laiemat kahjulikku mõju.

Elina A. ütles ...

Haa-haa-haa, mis on laiem kahjulik mõju, kui kaks tundi tavapärasest varem lõpetatakse alkoholimüük? Keegi võiks seda kohe tõsimeeli selgitada.
Ainus fakt on see, et ega sellest suurt abi ei ole alkoholismi tõrjumisel, aga et see ühiskonnale mingit kahju teeks, no lubage naerda.
Ma ei ütle, et kindlasti tuleks müük keelata õhtul juba kell 20, aga kui seda ka tehtaks, siis ei oleks selles halba midagi.
Kui inimene joob lihtsalt niisama paar õlut, siis pole sellest suuremat probleemi. Kui ta aga ei saa õhtut lõpetada ilma alkoholita, siis on jama lugu küll. Oma alkoholisõltuvust võib ju eitada, aga sellega teeb inimene esmalt liiga vaid endale.
Aga minupärast jooge kõik, kes tahate, ennast põhja. Laristage kogu oma raha alkoholile, täitke alkoholitootjate kaukaid ja olge õnnelikud!

Anonüümne ütles ...

Sa võid ju naerda ja minupoolest võivad ennast inimesed surnuks juua ka, aga... Sa ilmselt alahindad suuresti alkoholi aktsiisit saadava tulu osatähtsust. Nutma peaks ajama see, kuidas isegi see kaks tundi asja võivad mõjutada. Mis siis edasi, paneme kasiinod ka kinni ja keelame suitsetamise täielikult... Vot see oleks lahe põnts majandusele! No ja siis muidugi külapoed ja muu väiksem toidukaubandus, kes siis tegevuse lõpetavad, ot, kui palju sealt töötuid meile juurde tuleb? Lisaks Sinu poolt juba pakutud alkoholitehase töötajatele. Ja kust me neile töötuabiraha või ümberõpet kinni maksame, kui alkoholi aktsiisi laekub oluliselt vähem. Niikaua, kui riik ei suuda ilma alkoholi müügita maj. raskusi mitte juurde tekitada, on sellise keelu kehtestamine lihtsalt jabur. Seda asja peab ikka teisest otsast harutama hakkama.
Ise tarbin harva ent kaudselt alkoholi müügi tõttu võimalikuks saavaid hüvesid kasutan ilmselt sageli.

Elina A. ütles ...

Kui see raha ei lähe alkoholitootjate kätte, siis see raha läheb majanduse ringlusse muid, tervislikumaid, ühiskonnale kasulikumaid teid pidi. Kui inimene alkoholi osta ei saa, siis ei viska ta seda raha ometi minema. Mida vähem alkoholi tarbitakse, seda kasulikum on see ühsikonnale, meile kõigile jääb rohkem raha kätte. Meditsiinile kulub palju vähem raha, inimesed teevad rohkem töötunde, surevad hilisemas eas, pered ei jää lagunemata jne, jne.
See aktsiiside jutt on vaid ühepäevajutt. Ja kui keegi alkoholitööstuses tööta jääb, siis leiab vabalt tööd ka mujalt, tööpuudust Eestis praegu küll ei ole. Kui inimesed vähem joovad, hakkavad nad hoopis uut laadi teenuseid tarbima ja keegi peab ka neid pakkuma.
Ei tasu unustada, et keegi ei ole keelanud alkoholimüüki, piiratud on vaid müügiaega.