neljapäev, 8. september 2016

Alko1000 Valkas/Valgas - paras lollikeste õngetõmbamine

Eile sattusin üle pika aja Valgasse ja muidugi käisin puhtast uudishimust läbi ka palju kõneainet pakkunud alkoholipoodidest, kus kõik pidi nii imeodav olema ja kus eestlased pidid voorima tuhandete kaupa. Võib öelda, et spetsiaalselt soodsa alkoholi järele poleks sinna küll minna tasunud. Tekitatud on nõme massipsühhoos ja inimesed igavusest jooksevad. 

Teel Valka mängis mul autos Vikerrraadio nagu ikka. Parajasti tuli sealt saade, kus tund aega järjest arutati just Läti alkoralli teemadel. Saates rõhutati korduvalt, et Lätis on alkohol kolmandiku võrra odavam. Tagasi tulles tuli täpselt sama saate kordus. Kui see ei ole reklaam ega hoogusta massipsühhoosi veelgi, siis mis see on? Inimesed lähevadki uudishimust kohale. Iseasi, kas nad alkoholi üldse vajavadki. Mina saan oma veinid Eestist ostetud ja eilne käik tõestas, et Lätti tõesti ei tasu veini järele minna.


Vikerraadios esitas mingi tibi mingit uuringut. Muuhulgas olla uuringust selgunud, et 54% võrumaalastest on käinud Lätis alkoholi järel. See number on igal juhul absurdne, sest see tähendaks, et iga sinu teine tuttav või sugulane siin Võrumaal peab olema seal käinud, aga tegelikult ei ole. Uuringu tellijaks oli alkoholitootjate ja maaletoojate liit, õlletootjate liit ja kaupmeeste liit ning küsitlus tehti veebis. Veebiuuring - tule taevas appi! Eks asja eesmärk oli teemaga manipuleerida.

Valkas käisin kõigepealt väikses kaubanduskeskuses Mego, kus on samuti alkoholipood. Kolleegi palvel ostsin talle sealt kaks veini, mis maksid 4.69 tükk. Aga Selveris maksis eile see sama vein 4.99!!! Kusjuures  Alko1000-s, mida peavad Võrumaalt pärit kahtlase taustaga isikud ja mis asub endises Läti-Eesti piiripunktis, maksis sama vein 4.89. Kes näeb siin sellist hinnavahet, et sõita sellepärast Lätti?

Teine kolleeg palus tuua liitrise Jim Beami. See oli Mego poes täpselt 1 euro odavam kui Alko1000s. Aga rahvas pidi tormi jooksma just Alko1000le - sinna ja kiirelt tagasi, tegemata omale selgeks, et Läti tavapoodides on joogid palju odavamad. Näiteks õlu Sol maksis Alko1000s 90 senti (0,33ne pudel), aga Valka ketipoes Top 55 senti.

Vaatasin nii Mego alkopoes kui ka Alko1000s ringi ja no ei olnud seal asju, mida tõesti korvi panema kiirustaks puhtalt hinna pärast. Viinahinnad paistsid kohe eriti kallid. Mina käin kord kuus Venemaal ning Vene-Eesti piiril asuvas tax free poes on tõesti hinnad sellised, et saad aru, et tasub osta. Näiteks laupäeval maksis seal liitrine Viru Valge viin 4 eurot. Mina aga valisin liitrise oluliselt kenamas puidust korgiga pudelis Koskenkorva viina mõttega, et saab kellelegi kingituseks viia. Viru Valget ju ei joo vist keegi, vanainimesed kasutavad seda vaid pealemäärimiseks.

Nii et jah, ei saa mina aru, mida sinna Valka Alko1000sse tegelikult otsima minnakse. Kuna juba olin seal, siis võtsin teistele viimiseks mõned Läti õlled ja siidrid - ainult selle mõttega, et Eestist neid ei saa. Mu õde näiteks kogub siidripurke, mistõttu läkski 4 Läti siidrit korvi. Aga välismaiseid siidreid ma talle sealt ei võtnud, sest hinnad olid kallid.

Ja ei saa mina aru, kas tõesti soomlased käivad ka piiripunktides alkoholi varumas. Eile ei märganud seal küll ühtegi soomlast. On ju Soome laevadel hinnad niivõrd soodsad, et Tallinnast Valka või Iklasse sõit alkoholi järele oleks absurdne - terve päev läheks selle peale sisuliselt ära. Juunis Soomes käies ostsin laevalt ploki 0,3st Crowmoori siidrit hinnaga 16.99. Enamus sellest plokist on mul joomata. Ilmaasjata sai vist ostetud. Õnneks jook kinnises purgis säilib. No muidugi minu oma viga, et ma pole eriline siidritarbija, kuigi see Crowmoor on ikka joodav ja naturaalse maitsega erinevalt Eestis toodetavatest siidrinimelistest essentsivetest. Aga ma joon alkoholi nagu kohvigi eelkõige maitseelamuse pärast - seepärast mulle meeldivadki veinid või vahel nt Calvados või mõnikord hoopis magus liköör.

Eile nägin seal Alko1000s ka seda, et kuigi rahvast sealt läbi käis, siis mitte keegi tegelikult sealt kastide kaupa jooke välja ei viinud. Üks auto kolme noormehega võttis ploki õlut ja veel paar jooki, aga ei rohkem. Pigem käisid inimesed isegi nõutu näoga ringi, sest meedias välja "reklaamitud" superhindu ei paistnud kusagilt.

Aga Valkasse tasub minna hoopis sööma. Toidupoed on seal küll väikesed ja valik kesine, kuid avastasin eile kohviku nimega Jumis, mis asub Valga Selveri juurest keerates kohe Valka Riga tn alguses. Seal sai nii maitsva prae kui ka selle kõrvale mahla kätte vähem kui 3 euroga, kusjuures kõiki toite sai küsida täpselt nii palju kui soovid (nt kartulit või salatit), mitte ei lajatatud sulle suvaline kogus. Toit oli väga maitsev, koduse maitsega. Keedukartul (hind 1.80 €/kg) oli mõnusalt kollane ja väga hea maitsega, mitte selline jahune, nagu paljudes Eesti söögikohtades pakutakse. (Kui tahate minust kiirelt lahti saada, pakkuge mulle jahust kartulit.) Kreembrüleelaadne magustoit või mõnus kook maksid vaid ühe euro (Valga Lilli kohvikus samal ajal 3.50). Kaasa ostsin aga väga häid lihaga saiakesi, mis maksid ainult 30 senti tükk, ning ülisuuri väga värske näoga väikseid pitsasid hinnaga 60 senti tükk.
Söögikohti on küll Valkas vähe, aga süüa saab seal soodsalt. Üks söökla on ka Mego kaubanduskeskuses.

1 kommentaar:

tiuxx ütles ...

Mina käin Põlvast hea meelega Valka joogi järgi. Ja enda tutvusringkonnast saan öelda, et umbes 3/10st EI ole ise seal käinud, aga on tellinud teiste kaudu midagi. :D No millest me siin räägime, kui 0,5l pudel liköör 43 maksab Coopis 19sentidega, kuid Alko1000s 12 sentidega? Ühe pudeli pealt kütteraha tasa, ülejäänute pealt juba puhas võit rahakotile. Lisaks Bacardi Oakheart jnejne..