esmaspäev, 3. märts 2008

Alustan Hiina-vältimise eksperimendiga


Loen parajasti ehk endiselt Epp Petrone "Roheliseks kasvamist" ja jõudsin eile Hiina-peatükini. Muidugi pole selles teemas minu jaoks ka varem midagi võõrast olnud, aga kuna raamatus on juttu ameeriklannast nimega Sara Bongiorni, kes üritas aasta aega Made in China tooteid vältida ja selle kohta ka raamatu kirjutas, tekkis mulgi eile õhtul vastupandamatu soov sama eksperiment läbi teha.
Niisiis üritan kuu aega jätta ostmata kõik Hiinas valmistatud asjad ja võimaluse korral üldse kõik Aasias tehtu (ja võimaluse korral üldse kõik väljaspool Euroopat tehtu, kui mitte arvestada kohvi ja teed). Kahjuks ei saa ma alguskuupäevaks nimetada tagantjärele 1. märtsi, sest laupäeval ostsin Hiinas tehtud bambusest lõikelaua.
Tegelikult mulle tundub, et Hiina kaupade vältimine ei pruugigi väga keeruline olla, aga eks paistab. Ameerikas elades oleks see kindlasti oluliselt raskem.
Hiljutistest Made in China ostudest meenuvad Nike plätud ja lapsele Nike allahinnatud (!) tennised. Kui ühed jalanõud hinnatakse alla rohkem kui poole võrra, siis võib vaid ette kujutada, mida nendest vaestest hiinlastest välja pressitakse, sest ega kasumijahtija ju oma kasumist ilma ei jää. Ja võib vaid ette kujutada, millist saastet see kõik maailmale tekitab.
Seega tunnustan oma meest, kes hiljuti ostis Võru kingavabriku Abrise pidulikud kingad ja metsasaapad. Kusjuures ühes saapad, mis ta sealt kunagi varem ostis, on osutunud kõige praktilisemaks vaba aja tööjalanõudeks.

3 kommentaari:

mermaid ütles ...

Hm.. põnev.. jään ootama, kuidas sul see välja kukub. Ma ise proovisin ka, aga ei õnnestunud.

konnula contra ütles ...

Kas pekingi OM ja paleekoer ka põlu alla?

Ulf D. Mortum ütles ...

Lootusetu, midagist om alati Hiinas või säälkandis tettu...
Kindlasti om näitusex selles raaliski mõni hiina päritolu vidin, millega see su postitus kirjutati.
Ja kuskil mõne kirjade järgi justkui Jevroopas valmistet riideräblaku taskus võib olla näitusex mõne hiina turisti poolt sinna pillatet liivatera vms...
Janiiedasi. Janiiedasi.

Seesinatine kommentaar sai muidex trykitet Hiina päritolu läppariga - Asus Eee.

Zai jian.